31 maj 2010

Kommer ni ihåg Gratisbio??

Tänkte att jag återigen skulle påminna er om vad bra sidan Gratisbio är.. =) Ni vet den där sidan där man samlar poäng och sen får man byta ut dem mot presentkort hos olika företag.. Bla. Ica, H&M, Expert, Panduro etc etc.. Sen sist jag tipsade så har jag fått ihop ytterligare ca. 100 poäng.. Och då har jag faktiskt inte handlat nåt.. Bara besökt folk, tävlat och blivit med nya vänner.. =) Alltså ganska så enkelt att få poäng.. Så nu tycker jag att ni trycker här! Registerar er och börjar samla poäng.. =)

Lycka till!

A

Kycklingpasta..

Kycklingpasta (3 vrålhungriga eller 4 vanligt hungriga)



2 kycklingfiléer
2 vitlöksklyftor
½ lök
curry
cayennepeppar
salt & peppar
1 dl grädde
2 dl mjölk
1 msk mjöl
3 port kokt pasta


Gör så här:
Tärna kycklingen och stek den gyllenbrun på alla sidor. Skala och finhacka vitlök och vanlig lök. Låt de steka med i pannan på medelvärme. Krydda med cayenne, salt, peppar och ordentligt med curry. Gör en redning på lite utav mjölken och mjölet. Slå det över kyckllingen tillsammans med resterande mjölk och grädde. Låt det hela kok ihop några minuter. När såsen tjocknat, ha i den kokta pastan och servera direkt!

Återigen kyckling, men jag tycker ju att det är såååå gott.. =) Och gärna stark mat så detta passade ju bra..
Jätte gott var det i alla fall och inte svårt att göra heller för den delen..

A

Kryddig köttfärspaj

Paj är ju alltid gott och ett bra avbräck till den klassiska ost och skinkpajen hittade jag i det här receptet.

Kryddig köttfärspaj



Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 ägg
75 g smör


Blanda samman ägg och mjöl, smula ned smöret och knåda ihop det hela till en deg, tillsätt ev lite vatten om det blir för tort. Låt vila i ca 30 minuter i kylen, tryck sedan ut den i en pajform och förgrädda skalet i 10 minuter. Nagga botten med en gaffel.



köttfärsfyllningen:
500 g nötfärs
1 lök
1 påse dipp
1 fp krossade tomater
salt
3 dl creme fraiche
2 dl ost
2 tomater


Bryn köttfärsen och löken i en stekpanna. Krydda med dipp, krossade tomater och salt. Låt det hele koka ihop så att det mesta av vätskan dunstar bort. Fyll pajskalet med färsen, blanda fraiche och ost. Bred över detta och lägg ringar av tomat på toppen. Grädda tills osten fått fin färg i 200 grader.
Gör en god sallad att servera till!

Jag har aldrig gjort en pajdeg på ägg förrut så det var nytt.. I receptet så står det dipp, men det står inte vilken sorts dipp så jag valde Olw's Hot and Sweet. Blev jätte bra..

A

Köttgryta..

En köttgryta som har lite utländska influenser..

Köttgryta



500 g strimlat fläskkött
3 dl creme fraiche
2 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
1 burk bambuskott
1 burk vattenkastanj
1 gul lök
2 msk kalvfond
1 tsk soya
1 ½ krm red curry paste
½ krm parikapulver
salt
vitpeppar


Gör så här:
Stek det strimlade köttet. Lägg sedan åt sidan. Klyfta löken och stek den tillsammans med bambuskotten och kastanjerna tills det får lite färg.
Lägg sedan tillbaka köttet i pannan och stek ytterligare ett par minuter.
Blanda i övriga ingredienser, rör om och låt småputtra ett par minuter.
Servera gärna med nudlar..

Gott gott, men dock ganska så starkt. Ett tips.. Ha inte i för mycket red curry paste.. =) Tog nog tyvärr lite för mycket av det och resultatet blev att Daniel inte kunde äta allt för mycket.. Om man bortser från det starka så var det jätte gott och jag kan tänka mig att göra det igen, fast med mindre hetta. =) Glömde dock ta kort på när det låg på tallriken..

A

Kyckling med örtpasta..

Kyckling med örtpasta



100 g pasta (fusilli)
2 kycklingfilèer
2 tsk smör
1 krm salt
1/2 rödlök
150 g haricots verts
1/2 dl lätt créme fraich med senap, dragon & honung
2 msk bladpersilja


Koka upp pastan. Dela varje kycklingfilè i tre bitar, stek dem i 1 tsk smör och krydda med salt och peppar. Skala och hacka löken fint. Fräs den med haricots verts i 1 tsk smör 2-3 min, salta och peppra. Häll av pastavattnet och blanda ner crème fraich och hackad persilja i kastrullen.

Creme fraichen ovan finns tydligen inte i butik längre. I alla fall inte där jag handlar, men jag köpte vanlig fraiche iställer och kryddade med de kryddorna själv och det gick lika bra. =) Stekte lite minimajs till åxo..
Jätte gott är väl det enda jag kan säga.. =)

A

Fetaostfyllda minipannbiffar med rostade rotfrukter och advokadoröra

Jag gillar fetaost så jag tänkte att detta kunde passa då sambon min inte gillar det, men om det är intryckt i något kanske han inte gnäller lika mycket.. =)

Fetaostfyllda minipannbiffar med rostade rotfrukter och advokadoröra





Pannbiff: 274 kcal/port
Rotfrukter: potatis (76 kcal/100g ), Morot (45 kcal/100g), Kålrot (35 kcal/100 g), Rotselleri ( 36 kcal/100g), Persiljerot (61 kcal/100 g
Olja: 2 tsk (88 kcal)
Avokadoröra: 293 kcal hela satsen
4 port






Pannbiffar:
400 Nötfärs 10% (annars är älgfärs underbart)
1 ägg
3 msk ströbröd
1 finhackad gul lök
2 tsk dijonsenap
salt, peppar, spiskummin, rosmarin, vitlök, cayennepeppar
50 g fetaost i ca 20 små bitar (max 25%)
2 tsk olja


Rotfrukter:
8 potatisar
Ta de rotfrukter du tycker bäst om t.ex. morot, kålrot, palsternacka, rotselleri, persiljerot.


Avokadoröra:
1 avokado
2 dl naturell yoghurt
2 vitlöksklyftor
salt, peppar, ev citron
Mosa avokadon med de andra ingredienserna.


Gör så här:

Rotfrukter:
Ansa och skär o stavar. Blanda med 2 tsk olja och salt, peppar, paprikapulver, cayennepeppar.
225 grader i 20 min, rör om och låt stå ca 20 min till i ugnen.




Köttfärs:
Blanda ägg och ströbröd, låt svälla några minuter och blanda ner kryddor, lök och sist köttfärs.
Gör små bullar och tryck i en bit fetaost och rulla in. Platta till dem lite och låt dem få fin färg i stekpannan. Lägg i en ugnsfast form och låt dem stå inne i ugnen ca 15 minuter med rotfrukterna.

Receptet innehåller en avokadosås, men jag tål inte det så jag skippade den. Valde även älgfärs, då vi hade några påsar sånt i frysen.
Maten blev jätte god och de rotfukterna jag valde var potatis, palsternacka och morot. Blev dock en del dåliga bilder, men ni kanske överlever ändå.. =)

A

Ugnsbakad kycklingfilé med senap och lagrad ost

Som sagt tidigare så är ju kyckling en favorit.. =)


Mumsiga kycklingen 6 pers

6 st kycklingfiléer
2 burkar creme fraiche
1 hg rökt skivad skinka skuren i bitar
3 msk hackad persilja
2 dl lagrad riven ost
1-2 msk fransk senap
½-1 tsk salt
1 krm vitpeppar


Blanda creme fraichen med skinkan, senapen, persiljan och osten. Lägg filéerna i en smord ugnssäker form, ha på salt ochpeppar och bred över blandningen. Ställ in i ugnen, 225 grader i 30 - 35 minuter. Serveras med ris, pasta eller potatis.


Åh va gott.. Jag valde ris till och det blev så där gott krämigt alltsammans.. =)

A

Krabbtorsk

Jag har en lite förkärlek till Crabsticks, så när jag hittade det här receptet så var jag bara tvungen att prova.. 

Krabbtorsk


400 g torsk
6 kokta ägg
200 g seasticks
25 g smör
3 tsk smör
4 dl mjölk
4 msk majonnäs
hackad dill
salt och vitpeppar
4 skivor formfranska
bregott




Koka äggen och låt dem svalna. Skiva dem och lägg i botten på en smord form. Lägg torsken på äggen, salta och peppra. Dela seasticksen i mindre bitar och lägg ovanpå.
Sås: Smält smör och rör ner mjölet. Häll på mjölken lite åt gången och rör hela tiden. Låt såsen koka i 5 minuter och smaka av med salt och vitpeppar. Rör ner dill och majonnäs. Häll såsen i formen. Bred bregott på brödskivorna skär i fyrkanter och lägg på toppen. Gratinera i 190 grader i ca 30 minuter. Innerteperaturen ska var 55 grader på fisken. Det behövs inget till, utom möjligen en sallad.

Nam, nam, nam som vi säger till Emilia när vi äter nått got.. =) Helt klockrent.. Det var jätte gott.. Speciellt när brödet blev lite krispigt.. Dock gör det att det är inte lika bra att äta som matlåda eller så, utan man får äta allt med en gång.. Men abslout så var detta nåt jag ska göra igen.. =)


A