22 oktober 2009

Vaniljsås..

Hade ett recept på vaniljsås i dokumentet och tänkte att jag skulle prova den för att använda till plommonpajen som blev över efter Jennys och Alwahs besök igår..

Vaniljsås


Ingredienser 4 port
4 dl mjölk
2 äggulor
1 dl Florsocker
2 tsk Vaniljsocker

1 dl vispgrädde


Blanda mjölk, äggulor och florsocker i en kastrull och sjud under omrörning i ett par minuter.
Sila såsen och låt svalna.
Tillsätt vaniljsockret.
Vispa grädden till fast skum och vänd ner i såsen.


Det här receptet blev nog både lyckat och misslyckat.. Lyckat för jag fick verkligen den där vaniljsmaken som Milda har på sin vaniljvisp.. Misslyckat för jag fick inte konsistensen.. Jag vet inte om det berodde på att jag tog grädde med 20%.. Den grädden går ju inte att få lika fast som den som har 40% fetthalt.. Eller om det var att jag inte fick tjockleken på det jag hade i kastrullen.. Jag vet ju inte hur den ska vara..
I alla fall så har jag en vaniljsås som ser ut ungefär som Mildas vaniljvisp efter att den har fått stå framme ett tag.. =) Försökte att vispa den, men det hjälpte inte.. Men vaniljsås går ju alltid ner i vilken form den än är i så jag tar mig väl en bit sen efter maten..
Berätta gärna hur din blev..




A

19 oktober 2009

Fudgesnittar..

Hej!

Har ni saknat mig? Klart ni har.. Vart lite off med köket de senaste dagarna, men nu ska vi väl försöka göra några recept till.. =)
Det går rykten om att chokladflarnen har varit en ganska så stor hit.. =) Va kul .. =) Här kommer ett recept som jag gjorde igår och bjöd Björn, Sara och Adrian på.. Jag tror de tyckte att det var ganska gott..

Fudgesnittar



Här är receptet:

100 g smör
1 dl strösocker
1 msk sirap
1 msk vaniljsocker
1/2 dl kakao
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g kolafylld choklad, tex plopp




Sätt ugnen på 175 C. Rör matfett och socker poröst. Tillsätt sirap och vaniljsocker i matfettet. Blanda kakao, vetemjöl, och bakpulver. Rör ner det i smeten till en smuldeg. Arbeta smuldegen med händerna till en deg. Grovhacka chokladen och blanda ner den i degen. Forma degen till 4 fingertjocka längder. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Platta till längderna med en gaffel. Grädda längderna mitt i ugnen ca 10 min.



Snittarna ska tydligen vara extra goda tillsammans med glass.
Dock inget jag har provat.. Känns som att de borde vara varma då, men jag vet inte.. Prova om du törs..
Skulle haft ett kort på de 4 längderna när de är var klara för att visa att de inte var så där perfekt raka som hos en konditor, men... Daniel tyckte att han kunde gå och ta en kaka utan att fråga innan jag hade hunnit fota.. Så därför blev det en bild när de ligger så här fint upplagda istället.. =) Bilden är dock lite suddig jag vet..
Nu är det din tur att prova.. Lycka till!


A