14 april 2010

Pasta med kasslersås..

Pasta är åxo en av mina stora laster.. Jag är uppväxt på pasta och skulle förmodligen kunna leva på det.. Så kommer det mycket pasta recept så vet ni varför igen.. =)

Pasta med Kasslersås 4 portioner



Ingredienser:
400 g kassler, i strimlor (eller bacon)
1 msk smör
1 msk vetemjöl
3 dl vatten
1 dl lätt crème fraiche
1 msk fransk senap
6 st soltorkade marinerade tomater, grovhackade
1 krm svartpeppar
(3 msk persilja, hackad)


Gör så här:
1. Bryn kasslerstrimlorna i smör i en stekpanna. Strö över mjölet och blanda.
2. Häll över vatten och crème fraiche. Rör om och koka upp.

Låt såsen koka några minuter.

3. Tillsätt senap och soltorkade tomater. Låt koka ca 2 minuter.
4. Smaka av med svartpeppar och strö över persilja. Servera med kokt pasta och sallad.ord.




Här står det fransk senap, men jag använde senap som var kvar från jul.. Skånsk senap.. Blev lika gott ändå.. Valde dock fel soltorkade tomater så det var inte den smaken jag ville ha, men nästa gång; för det kommer det bli, så ska jag ha rätt.. =)

A

Smördegsinbakad fläskfilé..

En lördag när man vill lyxa till det lite grann så kan ju detta vara gott..


Smördegsinbakad fläskfilé



1 st fläskfilé
smördeg


Röra:
creme fraiche
färska champinjoner
lök
peppar, salt
vitlök


Bryn fläskfilén. Stek champinjoner och lök, häll i creme fraiché, salt, peppar och vitlök. Koka upp. Rulla ut smördegen på en ungfast form/plåt, lägg röran i mitten av smördegen och lägg på fläskfilén. Vik ihop smördegen och sätt in i ugnen på 225 grader 20-30 minuter.



Jag gjorde ungstekt potatis till den här rätten och hade då in dem samtidigt. Dock var det inte så smart då jag inte fick runt hela smördegen runt fläskfilén och röran rann ut lite så potatisen blev lite geggig, men det gick att äta och det var väl huvudsaken.. =) Allt blandas ju ändå nere i magen..

A

Lasagne..

Lasagne är ju alltid gott..

Lasagne



Ett recept på klassisk och god lasagne med krämig ostsås som är väl beprövat.
Tid: 1 timme
4-6 portioner


Ingredienser:
•9 lasagneplattor (3 per lager)

Köttfärssås:
•1-2 gula lökar
•1 msk smör eller olja
•400 g köttfärs
•400 g krossade tomater
•2 msk tomatpuré
•1 grönsaks- eller köttbuljongtärning
•1 tsk basilika
•1 tsk salt
•1 krm svartpeppar
•ev. chili explosion eller 1 tsk chilipeppar


Ostsås:
•4 msk vetemjöl
•7 dl mjölk
•2 dl (ca 70g) riven ost
•salt


Garnering:
•1 dl (ca 30 g) riven ost


Gör så här:
Köttfärssåsen: Skala och hacka löken. Hetta upp en stekpanna med smör eller olja. Fräs lök och köttfärs. Tillsätt tomater, tomatpuré, basilika och buljongtärning. Koka under lock på svag värme ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Om du vill ha lite chilismak på din lasagne så rekommenderas några varv på kryddkvarnen chili explosion eller chilipulver.


Ostsåsen: Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull som det inte bränner fast i så lätt. Tillsätt resten av mjölken och låt koka upp under omrörning. Låt koka ca 3 minuter och tillsätt sedan den rivna osten och smaka av med salt. Tänk på att inte låta såsen koka med osten i, då kan såsen bli grynig.


När köttfärssåsen och ostsåsen är klar ta fram en ugnsfast form som har ett sådant mått så att lasagneplattorna passar. OBS! Läs på förpackning hur länge lasagneplattorna ska tillagas. Om det är mer än 20 minuter bör du förkoka dem innan du använder dem i lasagnen, alternativt ha lasagnen längre tid i ugnen än angiven tid nedan annars kommer det bli en hård lasagne.


Häll hälften av ostsåsen på botten av formen. Lägg på 3 av plattorna. Bred ut hälften av köttfärssåsen. Lägg på tre plattor. Bred ut resten av köttfärssåsen. Lägg på de sista tre plattorna. Häll på resten av ostsåsen och strö över riven ost.


Gratinera mitt i ugnen i 225 grader i ca 15-20 minuter eller så lång tid som krävs för att lasagneplattorna ska bli mjuka (läs på förpackningen). Du kan behöva lägga på ugnsfolie för att den inte ska bli bränd ovanpå om du har den inne längre än 20 minuter.

Den här har jag gjort ett par gånger men alltid glömt att ta kort. Men inte den här gången.. =) Det är lite pyssel med en lasagne, men det blir ju alltid lika gott när man väl är klar.. Nästa gång ska jag faktiskt prova med en lite starkare riven ost för mer smak på ostsåsen..

A

Pasta med mozzarella och bacon..

Vem kan motstå mozzarella ost?? Inte jag i alla fall.. =)

Pasta med mozzarella och bacon 4 port:



2 pkt bacon
örtkryddor tex oregano, basilika, timjan, mejram
peppar
1 fp mozzarellabollar
4 port pasta
grönsaker


Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Hetta upp en stekpanna och klipp baconet i småbitar. Knaperstek dem i en het panna. Krydda med peppar och valfria örter. Sänk värmen och lägg i osten. Slå av vattnet från pastan och vänd sedan i den heta pastan i stekpannan (är din stekpanna inte stor nog, blanda samman allt i pastakastrullen i stället!).
Servera med valfria grönsaker. Middagen är serverad!


Jag hade inga mozarellabollar, men däremot en stor boll som jag smulade ner och det funkade precis lika bra och det är ju bra eftersom jag vet att det kan vara svårt att hitta de där bollarna ibland. Hade inga färska kryddor hemma, men det gick bra ändå. Tänker aldrig på att köpa det tyvärr.
Maten var i alla fall god och enkel att tillaga.

A

Kycklinggryta

Jag är ganska svag för kyckling så när jag ser det ordet i recept så måste jag ju kolla om det är nåt att ha. Så om det kommer många kycklingrecept så förstår ni varför.. =)

Kycklinggryta 4 port:



3 kycklingfiléer
curry
cayennepeppar
salt
2 dl mjök
2 msk mjöl
½ pkt philadelphiaost (100g)
1 paprika



Skär kycklingen i mindre bitar och stek dem i en het panna. Krydda. Rör ihop mjölken och mjölet till en redning. När kycklingbitarna är genomstekta, slå över redningen och blanda i färskosten. Det blir lite klumpar utav philadelphian, men rör en liten stund så försvinner de!
Hacka en paprika och ha i den några minuter innan servering.
Koka ris och brocoli att ha till.


Jätte gott.. Skippade paprikan då jag bara tycker om kall paprika.. Styrka kan du reglera själv med hur mycket krydda du väljer att ha i. Själv gillar jag starkt så jag hade extra stark curry och lite extra cayenne i.. =)


A