14 oktober 2009

Chokladkolakaka..

Igår hade vi Camilla på besök en sväng och då tänkte jag att en chokladkolakaka kanske skulle vara gott att göra.. Så här kommer receptet på den..

CHOKLADKOLAKAKA



En himmelsk kaka där hemkokt kola gräddas in i smeten.


Kaka


125 gr smör el marg
150 gr mörk blockchoklad
3 ägg
2 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker


Kolasås


1 ½ dl mellangrädde
½ dl strösocker
½ dl sirap

Smörj och bröa en form med löstagbar kant.



Smält smör på svag värme .dra kastrullen från plattan och
bryt ner chokladen i mindre bitar .Rör om tills chokladen smält helt.
Låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt rör därefter ner chokladblandningen .
Blanda mjöl och vaniljsocker och vänd ner i smeten .
Häll hälften av smeten i formen grädda i 5-10 min i 175 gr.
Koka under tiden kolan.
Blanda grädde, socker o sirap i en tjockbottnad kastrull.

Låt koka tills det tjocknat ca.10-15 min.
Såsen får inte bli för tjock, men det ska bildas en *gata*

när man drar en sked längst med kastrullens botten .Bred ut den heta
såsen över kakan i formen .Ställ kakan i kallt helst i frysen ,så att
kolan stelnar något. Bred därefter ut resten av smeten över kolan i formen .Grädda ytterligare 5-10 min. i 175 gr.


Låt gärna kakan stå över natten och servera med en klick grädde



Kolan tog lite längre tid än 10-15 minuter.. Och misstaget som egentligen inte blev nåt misstag, var att när det hade gått 10 minuter när jag gräddade för andra gången så trodde jag att den inte var klar eftersom kakan var alldeles kladdig.. Trodde den skulle bli mer fast, men efter att haft den inne i 20 min istället och sen låtit den stå ett tag så insåg jag att det var nog så den skulle vara.. Smakade en bit och hjälp va god.. Samtidigt väldigt mättande och alldeles så där kolakladdigt.. =) Jag rekommenderar er att prova den absolut..




A

12 oktober 2009

Mellanmål..


Här kommer ett litet mellanmål som går väldigt snabbt att göra.. Perfekt om man har en massa bär från sommaren liggandes i frysen.. =)


Mellanmål



1. Ta frysta osockrade bär.
2. Värm dem i mickron tills de nästan kokar.
3. Häll på lite lätt vanilj yoggi.
4. Ät med liten tesked så att det varar länge!


Det var jätte gott.. Mättade en stund och så var det sött så det stillade två behov hos mig.. =)



A