19 februari 2010

Kräftsoppa

Jag är ju svag för skaldjur så vad passar bättre än lite kräftor i en soppa såhär i vintermörket.. Daniel var dock skeptisk i början..

Kräftsoppa

5-6 portioner


2 medelstora morötter
1 ask kräftost 400 gr
5 dl lättcrème fraiche
½ dl vatten
1 burk kräftstjärtar
dill
salt och peppar
2 msk smör


Skala, riv och fräs morötterna i smöret. Rör ner mjukosten och låt den smälta på medelvärme. Blanda ner vatten, kräftspad och crème fraiche och koka upp. Strax innan servering, tillsätt kräftstjärtar och dill. Lättare kan det inte bli.
Största överraskningen var väl från Daniel som tyckte detta var jättegott.. Jag tyckte den var underbar och kommer garanterat att göra den igen. Serverade lite baguett till..

A

Kolakakor med choklad i..

Kola och choklad i ett.. Kan det bli bättre?

Kolakakor med choklad i..



Ingredienser:
100 gram fast smör/margarin eller flytande margarin
0,75 dl socker
2 msk ljus sirap
100 gram mörk blockchoklad
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl






Gör så här:
1. Värm ugnen till 175 grader. Rör fett, socker och sirap till en porös smet. Finhacka eller riv chokladen grovt. Blanda ner den och bakpulvret i smeten. Tillsätt mjölet.
2. . Har du använt fast smör/margarin så rulla små bollar som du placerar ut glest (ca 20 st) på en plåt med bakplåtspapper.
Har du använt flytande magarin så klicka ut smeten med en sked på en plåt med bakplåtspapper, ganska långt emellan (dom flyter ut mycket)
Grädda ca 10 min.


 
Enkelt och snabbt och underbart gott.. Rekommenderas om man får oväntat besök..

A

Ostspätta

Lite rödspätta är ju aldrig fel så detta var jag ju tvungen att prova..

Ostspätta

4 portioner


800 g spättafilé
2 ägg
1½ dl ströbröd
½ dl vetemjöl
1 dl finriven ost


4 dl ris
8 dl vatten
1 tsk salt
wookgrönsaker


2 dl gräddfil
3 msk chilisås
1-2 tsk italiens salladskrydda




Koka riset enligt anvisning. Värm wookgrönsakerna och blanda. Panera spättan med ägg, mjöl och ost. Stek på medelvärme. Varmhåll i 100-grader i ugnen. Blanda dressing.

Hade lite problem med att få osten att stanna på fisken, men insåg sedan att jag kanske skulle haft lite mer finriven ost än vad jag hade.. Men väl i pannan och sen på tallriken så var det jätte gott..

A