20 november 2009

Potatispannkaka..

När jag hittade det här receptet så blev jag nyfiken.. Det var ju inte riktigt som rösti eller raggmunkar.. Så det var jag ju bara tvungen att prova..

Potatispannkaka


3 ägg

3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
7 rårivna potatisar
1½ tsk salt


Skala och riv potatisen. Blanda vetemjölet med hälften av mjölken och rör till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken, äggen, den rivna potatisen och saltet. Häll smeten i en smord långpanna eller två gjutjärnspannor och grädda 35 minuter i 225 grader. Servera med lingon eller äppelmos.


Inte alls svårt att göra.. Och gott blev det.. =) Riv med den grova sidan på rivjärnet.. Precis som om du skulle gjort rösti eller raggmunkar.. Vi serverade bacon till eftersom ingen av oss är speciellt förtjust i lingon eller äppelmos.. Jag använde ett bakplåtspapper på plåten för jag inte ville att det skulle fastna och jag ville inte skära i plåten.... Dock får man nog smörja in bakplåtspappret åxo då det kan vara godare att äta utan papper.. =)


A

19 november 2009

Hallonpaj..

Bra att göra när man inte kanske vill göra en hel tårta till ett litet sällskap.. Paj kan man ju alltid frysa in..
Gjorde den här när Daniel fyllde år förra veckan..

Hallonpaj ca 8 pers

hallon efter tycke (runt 400 g)
ev nån msk socker
150 g smör
4 msk socker
2 1/4 dl vetemjöl
2 1/4 dl havregryn
2 msk ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
100 g mörk choklad, hackad


Lägg smör, socker, mjöl, havregryn, sirap och vaniljsocker i en matberedare och kör snabbt ihop till en smulig massa, går givetvis lika bra i en bunke och knåda med händerna.
Blanda hallonen ev med sockret och lägg det i en pajform. Smula över degen.
Grädda på 200 grader i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills den fått lagom färg. Lägg på den hackade chokladen direkt när den tagits ur ugnen.
Serveras ljummen eller kall med vaniljsås

Inga som helst problem.. Dock ska man inte göra som jag och inte läsa receptet ordentligt.. Jag löste inte att det skulle smulas så jag fick en deg istället.. Men jag kunde nypa bitar från den så det blev bra ändå.. =)



A

Noblesskakor..

Såg detta receptet för ett tag sedan och det verkade ju gott så det tänkte jag att det kanske skulle passa på Daniels födelsedag så jag gjorde en sats..

Noblesskakor 32 st


1 ask Noblesse, är exakt 32 st i en ask (jag hade 33 i min ask)

4 dl smält smör
200 g kokos
5 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
4 dl socker

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda smör, kokos och havregryn. Låt det stå och svälla i 15 minuter. Lägg därefter i ägg, socker, vetemjöl och vaniljsocker. Blanda ordentligt till en slät smet.
Lägg i formar (tänk på att inte fylle ändå upp, de blir större i ugnen plus att de blir väldigt mäktiga) och grädda i 12 minuter.
Lägg en Noblesse på varje kaka när den är varm. Ställ sedan kallt. Kan förvaras i frysen.


Till att börja med så kan man ju fundera på hur mycket 4 dl smält smör är i fast form.. Jag mätte del för del och fick fram att ungefär 400g är lika med 4dl..Så börja med 300g och så tar ni lite i taget sen tills ni är upp i 4 dl för jag kan lova att man vill inte ha mer fett än nödvändigt i smeten för de är väldigt feta.. Mina läckte fett igenom formarna så jag fick ställa dem i en muffinsform av plåt för att det skulle bli mindre att torka bort på bordet och för att det inte skulle rinna ner i ugnen..

I beskrivningen så står det att de växer i ugnen och det vet jag inte om jag håller med om faktiskt.. Du har ju inge bakpulver eller nåt som kan få en deg att jäsa.. Kan gå med på att de kanske formar sig lite grann efter formen, men att de stiger lite vet jag inte ja.. Dockräcker det med halva formen då de som sagt är väldigt mäktiga..
Kakorna blev väldigt goda i alla fall.. Jag orkade bara äta en, men för andra i hushållet så har de gått ner bättre.. =)


Lycka till!

A