06 december 2010

Parmesanstekt piccata..

Det här lät lite spännande så jag var tvungen att prova.. Det mesta som är panerat är ju faktiskt gott.. =)

Parmesanstekt piccata



1 fläskfilé, ca 800 g
4 skivor lagrad greveost
salt och peppar
1 dl vetemjöl
1 ägg
2 dl ströbröd
1 dl riven parmesanost


Sås:
1 ask cocktailtomater
1 liten gul lök, finhackad
1 msk tomatpuré
½ dl chilisås
1 dl vatten
½ msk kycklingfond
salt och peppar


Ansa filéen och skär den i 8 skivor. Banka ut till 5-7 mm tjocklek. Lägg en ostskiva på 4 av köttskivorna och lägg den andra köttskivan ovanpå. Salta och peppra.
Sås: Dela tomaterna i mindre bitar och fräs lite lätt i lite olja. Blanda ner lök, tomatpuré, chilisås, vatten och fond. Låt koka 5-10 minuter. Mixa såsen slät med en stavmixer och salta och peppra.
Vänd köttet i vetemjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbrödet blandat med parmesanen. Stek köttet på medelvärme.
Servera med ugnsstekt potatis och tomatsåsen.

Mycket god maträtt, dock hade jag för tjocka skivor så det tog ett tag innan jag hade stekt igenom köttet. Vi valde att ha en bakad potatis till och det funkade lika bra.. Alltså kan man välja vilken potatis man vill..

A

Karins tjusiga lax..

Lax är något som jag först på senare tid har börjat tycka om, men nu när jag äter det så är det ju så gott så jag undrar varför jag inte började med det tidigare..

Karins tjusiga lax med kräftstjärtar.

till 4 portioner


4 portionsbitar av laxfilé
(lätt)majonnäs efter smak (0-1 dl)
1 dl creme fraiche
1/4 tsk cayennepeppar
1 tsk dillfrön
300 gram hackade kräftstjärtar


Börja med att göra en skåra mitt ner i varje laxfilébit och lägg laxen i en ugnsform.
Hacka samman alla ingredienser med en matberedare eller för hand. Smaka av med ev mer kryddor, salt och peppar.
Lägg ett par matskedar av fyllningen i fiskbitarnas skåra så att det står upp som en tuppkam. Fram till nu kan maten förberedas och stå i kyl. När det är matdax, baka fisken mitt i ugnen i 225 grader i ungefär 12 minuter.
Servera med pressad potatis, dillsåsen, en god sallad och en rejäl citronklyfta.

Jätte gott och snabbt att göra. Lite grann som lyxmat fast snabbmat.. =)

A

Piroger..

När man gick i skolan så var ju piroger den där maten som man röstade fram på elevrådet att man skulle få.. Gott och en strykande åtgång på skolan så man var ju tvungen att vara snabb. Och så fick man ju bara två..

Piroger med två fyllningar


Piroger är den perfekta picknickmaten – mättande, goda och lättätna. De är lite pilliga att göra, men väl värda besväret.
Perfekta att ha på lut i frysen.

 Blir 32 piroger  Tar 1,5 timmar   Medelsvårt

Du behöver:
DEG:
25 g jäst
5 dl mjölk, 37 grader
0,5 dl matolja
1,5 tsk salt
1 ägg
Cirka 14 dl vetemjöl
1 ägg, vispat, till pensling
Eventuellt lite sesam- eller vallmofrö


TONFISKFYLLNING (till 16 piroger):
1 burk tonfisk i olja
2 hårdkokta ägg, hackade
0,5 dl purjolök, finstrimlad
2 msk crème fraiche
1 krm curry
Salt och peppar

FETAOSTFYLLNING (till 16 piroger):
200 g fetaost, krämig
2 msk crème fraiche
5 soltorkade tomater, strimlade
Några blad färsk basilika, hackade

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Rör ut den med lite av den ljumma mjölken.
2. Tillsätt resten av mjölken, olja, salt, ägg och det mesta av mjölet. Knåda degen väl, gärna i matberedare.
3. Strö över lite mjöl och täck bunken med en ren handduk. Låt jäsa cirka 40 minuter.
4. Gör under tiden fyllningarna. Varje fyllning räcker till 16 piroger, men självklart kan du välja att göra dubbel sats av en fyllning i stället.
5. Tonfiskfyllning: häll av oljan från tonfisken och lägg den i en skål.
6. Blanda tonfisk, hackat ägg, purjolök, crème fraiche och curry. Smaka av med salt och peppar.
7. Fetaostfyllning: mosa fetaosten i en skål.
8. Blanda i crème fraiche, soltorkade tomater och basilika.
9. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar, och kavla ut varje del till en stor kvadrat, cirka 40x40 cm. Skär degen i 16 lika stora kvadrater, eller ta ut 16 rundlar, cirka 15 cm i diameter.
10. Fördela fyllningen på degbitarna. Pensla kanterna med uppvispat ägg (fungerar som ”klister”) och vik ihop degen över fyllningen. Tryck till kanterna väl med en gaffel.
11. Lägg pirogerna på bakplåtspapper och låt dem jäsa i cirka 20 minuter. Sätt under tiden ugnen
på 225 grader.
12. Pensla pirogerna med uppvispat ägg och strö eventuellt på lite sesam- eller vallmofrö. Grädda i 10–12 min, tills de har fin färg. Låt svalna på galler.

Tips! Du kan variera fyllningen efter vad som finns hemma. Köttfärsröra med majs eller ost och skinka blir till exempel gott.
Tonfisken kan bytas mot lite rökt lax, och fetaostfyllningen kan gärna få sällskap av lite smörfräst bladspenat.

Mina piroger blir inte så jätte fina i formen, dock finns det sådana formar man kan köpa om man vill ha dem lite mer perfekta.. =) Jag gjorde en fyllning på köttfärs, chilisås och majs till Daniel och en fyllning på tonfisk, ägg och creme fraiche till mig. Gott och mättande..

A