13 augusti 2010

Pasta med pesto..

Daniel är som sagt va borta den här veckan och jag har passat på att göra en massa maträtter från mitt worddokument som jag vet att han kanske skulle rynka näsan åt.. När katten är borta ni vet.. =)

Pasta med pesto 2 port:


1 fp färsk pasta
7 champinjoner (små)
färsk bladpersilja
1 vitlöksklyfta
2 msk grön pesto
2 dl cream fraiche
½ ask körsbärstomater
salt & peppar




Skiva svampen tunt och stek i lite smör. Salta och peppra. Fichacka undertiden vitlök och persilja. När svampen stekt klart, dra ner värmen och vänd i persilja och vitlök. Låt det steka på några minuter. Rör i fraichen och peston i svampen. Blanda ihop allt till en sås. Ha i den kokta pastan. Dela tomaterna och servera till.

En väldigt enkel rätt att göra.. Tog inte många minuter och var mättande.. Hur gott som helst.. Jag glömde att köpa hem tomaterna och persiljan, men det gick ju lika bra ändå.. =)

A

Broccoligratäng..

Ett sånt där recept som jag kan prova när Daniel är borta och inte ska ha mat.. =)

Broccoligratäng


Gratängen går snabbt att göra och har få ingredienser så om familjen gillar broccoli så är denna rätt prefekt:

300 g broccoli
250 g keso
1 st ägg
salt & peppar
Riven ost (gärna stark)

Om du använder fryst broccoli koka upp den snabbt och häll av vattnet. Lägg broccolin i en ungnsfast form och salta och peppra lite. Blanda keso och ägg samt salt och peppar och bred sedan blandingen över broccolin. Riv lite ost att toppa med, vi använde prästost och det gav en fyllig och god smak. Grädda i ugnen ca 15 min på 200 grader.

Jag kan rekommendera att inte ta fryst broccoli. Det blir för mycket vatten kvar och tillsammans med keso som är ganska blött så blir det lätt rinnigt i formen. Men annars så var det här jätte gott och absolut nåt jag gör igen. Ska bara komma ihåg att ta lite mer salt nästa gång. =)

A

09 augusti 2010

Eriks låda..

Hittade ett recept som jag lite nyfiken på. Ett recept med lättsaltadechips i. Låter konstigt, men visst jag provar det mesta.. =)

Eriks Låda



1 påse lättsaltade chips (c:a)
1 burk tonfisk
1 burk champinjonsoppa
3 dl grädde


Ugn 175 C.


Tag fram en ugnsfast form och smörj den.
Täck botten rikligt med chipsen.
Blanda champinjonsoppan med grädden i en bunke.
Strö ut tonfisken över chipsen så att det blir väl utspritt.
Häll champinjonsoppan/grädden över alltihop.
Sätt in formen mitt i ugnen.
Grädda c:a 25 - 30 minuter

Jag gjorde rätten i en mindre form så jag tog inte hela påsen. Smulade över tonfiken och på med champinjon/grädd-blandningen och svish in i ugnen. Gick på 5 minuter. Var lite tveksam över hur chipsen skulle bli i ugnen. Skulle de bli grumliga? Min undring var rätt. Chipsen blev helt genomblöta. Rätten hade vart mycket godare om man gjort den på rikigt potatis istället, för såsen var det inget fel på, men just blöta chips är inte min grej. Men det kanske är din så prova gärna. Men detta är inget jag gör igen.

A

Lasagne med svamp och bacon..

Jag hittade för några år sedan en favoriträtt i lasagne med svamp och skinka i på restaurangen som ligger mittemot H&M i Karlstad (kommer inte på namnet just nu). Så när jag såg det här receptet så var jag ju tvungen att spara så jag kunde prova. Receptet är ett viktväktarrecept därför rskriver jag med pointsen.
Jag passade på att göra det här när Daniel var ner till Vänersborg på bubblaträff för några veckor sedan då jag vet att recept med svamp är ju inte riktigt hans grej.

Lasagne med svamp och bacon, 4 portioner, 6 points/portion



pastaplattor för 4 personer
1 stor burk keso naturell
10-12 stycken färska champinjoner
1 paket bacon
spenat (färsk eller fryst)
1 burk kantareller (eller färska)
1 svampbuljongtärning
2 dl lättmjölk
4 msk Philadelphia Light
1 stor squash
basilika
oregano
svartpeppar
vitlök (efter smak)


Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skär baconet i bitar, knaperstek det och låt det rinna av ordentligt på hushållspapper. Fräs ihop skivade champinjoner, kantareller (skär dem i mindre bitar om de är för stora), pressad vitlök, tärnad squash, basilika, oregano, buljongtärningen och peppar i lite olja. Ha gärna i lite sambal oelek så det blir lite fart på fräset. Späd gärna med kantarellspadet. Blanda i baconet och rör om när det har fräst klart. Koka upp mjölken och vispa i osten, salta och peppra, ha gärna i både oregano och basilika i såsen, samt spenaten. Red gärna av med maizena för att få den tjockare. Bred ut ca 1/3 av keson i botten på en ugnsfast form, lägg sedan pastaplattor så det täcker. Lägg på hälften av fräset och hälften av såsen. Lägg på ytterligare ett lager plattor samt resten av fräset och resten av såsen. Bred ut resten av keson uppepå. Låt den stå i ugnen ca 20 minuter eller tills pastaplattorna är färdiga.



Mums.. =) Mina champinjoner som jag hade köpt var tyvärr inte i så bra form så jag fick skippa dem i den här rätten. Tog istället ut en påse med kantareller till så att det blev extra mycket av den sorten istället. Zuccini användes. Som jag har läst ig till så är det samma sak som squash, i alla fall på sommaren. Den blev väldigt vattnig då det är keso i och den innehåller ju en del vätska, men det funkar ändå. Med facit i hand så vet jag att Daniel inte hade ätit den så tur var väl att jag gjorde den när han var borta. =) Men absolut något jag rekommenderar till er som viktväktar.

A

Fetaostkräm..

Fetaost funkar ju alltid och den här tänkte jag faktiskt skulle passa på midsommar så jag gjorde en sats.

Fetaostkräm :



1 förp Fontana Fetaost
2 dl matlagningsyoghurt
2 msk kallpressad rapsolja
Salt & Grovmalen svartpeppar

Bara att röra ihop så den bli mjuk & krämig i konsistensen

Hur god som helst. Passar om man vill ha det där lite syrliga till kött eller så. Vi hade många såser på midsommar, men lite av den här hade i alla fall försvunnit. =)

A

Zuchinipasta med rökt skinka..

Jag gillar zuchini och provar gärna recept med det. Daniel å andra sidan är lite mer skeptiskt när det kommer till just den grönsaken, men han lovar att testa i alla fall.. =)

Zuchinipasta med rökt skinka

Ett recept som är lika enkelt som gott. Passar perfekt när man kommer hem hungrig från jobbet och vill ha mat snabbt. :)


400 g pasta
200 g rökt skinka
1-2 zuchini (ca 300 g)

1 vitlöksklyfta
½ dl färsk basilika, fungerar även bra med torkad
1 burk crème fraiche, tomat och basilika
1 dl svarta oliver, gärna kalamata


Koka pastan. Strimla skinkan. Dela zuchinin på längden och skär den i skivor. Skala och hacka vitlöken. Grovhacka basilikan. Fräs zuchini och vitlök. Tillsätt cème fraiche, skinka, oliver och basilika. Låt koka några minuter. Smaksätt med salt och peppar. Blanda såsen med pastan. Garnera med färska basilika blad, servera direkt.

Jag gillade detta. Daniel-nja.. Men jag hade inte förväntat mig nåt annat. Jag skippade oliverna för de visste jag att han skulle skrika över. Om man gör rätten igen så kan man ju lägga dem brevid om nån vill ha.

A

Cocacola marinerade fläskkotletter..

Har hört att många har marinerat i just coca cola och nån gång måste man ju prova, så när jag dök på det här receptet så sparades det med en gång. Tyvärr glömde jag bort att fotografera allt utom just marineringen, men gör jag rätten igen så lägger jag upp mer bilder då..

Coca-Cola marinerade fläskkotletter

4 portioner
ca 20 minuter + tid för marinering


Ingredienser
4-6 fläskkotletter


Marinad:
33 cl coca-cola
1 tsk rosmarin
½ tsk ingefära
1 tsk krossad svartpeppar
½ dl rödvinsvinäger
1 apelsin, saften och det rivna skalet
2 vitlöksklyftor, delade
salt
matfett till stekning


Sås:
5 dl sky och buljong
2-3 msk vetemjöl
1 dl grädde


Tillagning
Blanda samman marinaden i en skål eller i dubbla plastpåsar. Lägg kotletterna i marinaden och låt stå 3-4 timmar i kylskåp. Vänd dem någon gång under tiden. Torka av kotletterna, bryn dem i en stekgryta och salta. Häll över marinaden och efterstek under lock ca 5 minuter. Tag upp kotletterna och håll dem varma. Sila skyn och späd med buljong till ca 5 dl. Red av med mjölet utrört i grädden och koka såsen 3-5 minuter.

Jag skippade såsen för vi skulle ha en annan sås, och jag rekommenderar er att inte ta tunna kotletter för det blir inte samma sak. Jag tror man måste ha de tjockare för att det ska bli ordentlig smak.
Men annars är detta en jätte god rätt och vi serverade pommes frites till.

A

Tortellini med cremeblåsås..

Ursäkta frånvaron.. Sommar och en hel j*vla massa jobbar har tyvärr tagit ut sen sin rätt på bloggen, men nu ska vi väl se om vi inte kan få upp lite recept. För trots att jag inte har skrivit har jag ju fortfarande provat och fotograferat..

Detta recept skriker lite Angela så det var ju tvungen till att testas.. =)

Tortellini med cremeblåsåsOSTSÅS
1 hg skinka
3 dl grädde
150g cremeblå/ädelost/gorgonzola
1 klyfta vitlök
(1/2-1msk mjöl)
1/2 dm hackad purjolök
nymalen svartpeppar, salt
1 msk olja
(rostade valnötter)


Hacka skinka och vitlök och fräs den i olja.
Tippa i grädden och låt den koka upp, smula i osten och låt den smälta.
Krydda, strö i hackad purjo och red av såsen om du vill ha den tjock.
Koka pasta av något slag och om du inte reder av såsen så passar den att blanda ihop med pastan precis innan det är ättime!

Recept-rubriken säger ju tortellini så det var det jag använde. Jag tog den med ost i. Istället för skinka har jag snöat in mig lite på kalkon så det är det jag alltid använder när det är någon form av skivad skinka som är med i receptet. Smakar lika gott.. =)
Skippade purjolöken och de rostade valnötterna. Rätten blev underbart god och till och med Daniel som är skeptiskt mot mögleost tyckte att det var gott. =)

A