05 februari 2010

Crêpes med baconfyllning

Crêpes finns nog i lika många varianter som människor skulle jag tippa på.. Här är ett ett exempel.. =)


Crêpes med baconfyllning

4 pers


3 ägg
5 dl mjölk
1½-2 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 msk smör, smält


Fyllning:
1 pkt bacon, strimlad
1 röd lök, hackad
2 msk vetemjöl
ca 2 dl mjölk
1-2 dl creme fraiche
1 msk kycklingfond
1 tsk dragon
½ tsk sambal oelek
1 tsk stark senap,
salt och peppar
½-1 dl ost, riven




Sätt ugnen på 225°.
Vispa äggen lätt i en skål. Tillsätt hälften av mjölken och vispa i mjölet till en slät smet. Häll i resten av mjölken, salt och smör. Stek crêpsen.
Fyllningen: Stek bacon och tillsätt lök som får fräsa med nån minut. Rör i mjöl. Häll i mjölk och rör om tills det tjocknat och tillsätt då creme fraichen. Smaksätt med fond, dragon, sambal oelek, senap, salt och peppar. Låt småputtra några minuter.
Lägg en sträng med 2-3 msk fyllning i mitten på varje pannkaka och rulla ihop. Lägg dem i en smord form med skarven neråt. Strö över osten.
Gratinera i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Själva crêpsen är ju vanliga pannkakor bara steka dem lixom.. Sen så gjorde jag återigen min egen lilla variant.. Rödlöken föll bort då jag inte tycker om den. Senapen var inte så stark då Daniel inte är så förtjust i det. Jag använde Druvan Svenska Senap den skånska.. Jag hade ingen sambal oelek så den skippade jag åxo och dragon hade jag inte utan jag hade i lite andra kryddor istället. Men det blev garanterat lika gott.. =)
Den rivna osten fick bli julosten som snart var på väg mot utgångsdatum.. Rev den och frös in det som blev över. Men ni ser ju att trots mina ändringar så ser det ju ganska gott ut.. Eller hur?? =)

A

Hel kyckling i ugn..

Jag har aldrig tidigare provat att göra en hel kyckling ugn och nån gång måste ju vara första gången så jag rotade i frysen efter den där kycklingen jag köpte för ett tag sedan..

Hel kyckling i ugn:



1 hel kyckling 1,5 kg
150 g smör
4 vitlöksklyftor
1 het chili
salt & peppar
3 msk chilisås


Finhacka chilin och vitlöken, blanda samman dem med smöret. Strö salt och peppar över. Fyll sedan kycklingen med detta. För att kycklingen skall hålla formen har jag bundit ihop den, här ser ni hur man enklast gör det. Pensla chilisåsen över kycklingen, värm ugnen till 175 grader. Kycklingen bör stå i ugnen ca 1 timme per kilo.

Jag knöt aldrig ihop kycklingen för jag hade inget bra snöre, men det funkade utmärkt ändå..
Resultatet då?? Det blev jätte gott.. Jag serverade med ris till och det funkade jätte bra. Det var inte så svårt att göra kyckling i ugn som jag trodde så det ska jag absolut göra igen, men med andra smaksättningar..

A