27 oktober 2009

Kycklingpaj med chilisås..

En god rätt som tar en stund men är väldigt god.. Kan varieras efter smak och tycke..

Kycklingpaj med chilisås 4 port



Ugn 225°


Pajdeg:


100 g margarin eller smör
2 ½ dl vetemjöl
1-2 msk vatten


Fyllning:


1 kall grillad eller kokt kyckling
1 gul paprika
1 röd paprika
1 msk margarin eller smör
½ påse djupfryst smålök (150 g)
2 msk vetemjöl
2 ½ dl mellangrädde
1 dl chilisås
1 burk ananas i skivor (220 g)
1-2 tsk italiensk salladskrydda
½ tsk salt
2-3 krm svartpeppar


Pensling:
1 uppvispat ägg



Hacka samman ingredienserna till pajdegen, gärna i en matberedare. Låt degen ligga kallt ca 30 min.
Bena ur och ta bort skinnet från kycklingen. Skär den i mindre bitar. Skölj, kärna ur och skär paprikan i små bitar.
Fräs paprikan i matfettet. Tillsätt löken. Strö över mjöl och späd med grädde. Tillsätt chilisås och låt stuvningen koka ett par min.
Skär ananasen i bitar. Tillsätt ananas och kyckling i stuvningen. Smaka av med italiensk salladskrydda, salt och peppar. Häll den i en ugnssäker form.
Kavla ut degen till en platta lika stor som formen. Du kavlar enklast mellan 2 bitar plastfilm.
Lägg pajlocket över kycklingstuvningen. Pensla locket med ägg.
Grädda pajen i ugnen i 225° C, 25-30 min. Servera pajen med en grönsallad med gurka.



Paprika är ingen favorit hos mig.. I alla fall inte varm paprika.. Kall röd parika tycker jag är gott, men som sagt inte varm.. Därför valde jag bort det i den rätten.. Valde även bort smålökarna.. Jaha tänker ni.. Vad hade hon i då?!?! Jo jag valde majs och zuccini istället.. Hade kvar zuccini från lunchen och hittade en majsburk i skåpet.. Detta gick minst lika bra.. Därför kan du variera och ha i vad du vill..




Lycka till!

A

Zuccinirisotto..

Måndag och jag behövde ju lunch.. Hade inga rester efter söndagsmat eftersom vi var på kalas och således inte lagade mat hemma.. Hade köpt en zuccini i fredags på veckohandlingen så jag gjorde ett recept som jag faktiskt har provat tidigare från mitt lilla word-dokument..

Zucchinirisotto 4 portioner


4 dl arborioris
3 msk olivolja
½ gul lök
1 zucchini
1 höns- eller grönsaks abuljongtärning
8–10 dl vatten
2 krm svartpeppar
1 ½ msk smör
½ tsk salt
4 msk parmesanost


Skär lök och zucchini smått. Fräs dem i olivoljan utan att de tar färg.
Tillsätt ris, buljongtärning och 4 dl vatten. Rör om och koka upp.
Koka därefter risotton på svag värme under omrörning. När första delen av vattnet nästan kokat in tillsätts ytterligare 2 dl i taget tills risotton kokat färdigt. Riset ska vara mjukt men ha kvar ett visst tuggmotstånd. Koktiden är ca 17 minuter.
Tillsätt smöret när risotton är färdigkokt.

Servera och toppa varje portion med parmesanost.


Jag kan ju säga att eftersom jag har gjort detta tidigare så tittade jag inte speciellt mycket på receptet. En kort överblick bara.. Men även fast jag visste hur man gjorde så blev det lite vajsing.. Jag glömde att ha i zuccinin.. Så jag fick steka den i stekpanna efteråt och blanda i den när risotton var klar. Nu blev inte det så dumt i alla fall så glömmer man som jag =) så är det helt okej..
Jag gjorde en ändring i det här receptet. Jag är inte så galet förtjust i lök om det inte är vitlök, så därför bytte jag helt enkelt ut den gula löken mot en tunt skivad vitlök istället.. Går precis lika bra.. Se bara till att den inte bränns vid får då smakar det inte så gott.. Och det går fort när man steker vitlök så var på din vakt.. =)
Annars så är den här maten god och den går relativt fort att göra.. Man kan lägga till svamp om man vill eller varför inte lite knaperstekt bacon.. Jag hade tyvärr ingen parmesan hemma heller så det fick gå utan, men ska ni göra den här rätten så glöm inte det för det gör det extra gott.. =)
 

 
Lycka till!
 
A