27 oktober 2009

Zuccinirisotto..

Måndag och jag behövde ju lunch.. Hade inga rester efter söndagsmat eftersom vi var på kalas och således inte lagade mat hemma.. Hade köpt en zuccini i fredags på veckohandlingen så jag gjorde ett recept som jag faktiskt har provat tidigare från mitt lilla word-dokument..

Zucchinirisotto 4 portioner


4 dl arborioris
3 msk olivolja
½ gul lök
1 zucchini
1 höns- eller grönsaks abuljongtärning
8–10 dl vatten
2 krm svartpeppar
1 ½ msk smör
½ tsk salt
4 msk parmesanost


Skär lök och zucchini smått. Fräs dem i olivoljan utan att de tar färg.
Tillsätt ris, buljongtärning och 4 dl vatten. Rör om och koka upp.
Koka därefter risotton på svag värme under omrörning. När första delen av vattnet nästan kokat in tillsätts ytterligare 2 dl i taget tills risotton kokat färdigt. Riset ska vara mjukt men ha kvar ett visst tuggmotstånd. Koktiden är ca 17 minuter.
Tillsätt smöret när risotton är färdigkokt.

Servera och toppa varje portion med parmesanost.


Jag kan ju säga att eftersom jag har gjort detta tidigare så tittade jag inte speciellt mycket på receptet. En kort överblick bara.. Men även fast jag visste hur man gjorde så blev det lite vajsing.. Jag glömde att ha i zuccinin.. Så jag fick steka den i stekpanna efteråt och blanda i den när risotton var klar. Nu blev inte det så dumt i alla fall så glömmer man som jag =) så är det helt okej..
Jag gjorde en ändring i det här receptet. Jag är inte så galet förtjust i lök om det inte är vitlök, så därför bytte jag helt enkelt ut den gula löken mot en tunt skivad vitlök istället.. Går precis lika bra.. Se bara till att den inte bränns vid får då smakar det inte så gott.. Och det går fort när man steker vitlök så var på din vakt.. =)
Annars så är den här maten god och den går relativt fort att göra.. Man kan lägga till svamp om man vill eller varför inte lite knaperstekt bacon.. Jag hade tyvärr ingen parmesan hemma heller så det fick gå utan, men ska ni göra den här rätten så glöm inte det för det gör det extra gott.. =)
 

 
Lycka till!
 
A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar