18 mars 2010

Friterad potatis..

När jag läste receptet var det storleken på dem som jag fastnade för.. =)


Friterad potatis



Gör så här
Skär potatisen i klyftor eller först i tunna skivor och därefter i tändstickstunna strimlor. Lägg dem i en bunke med kallt vatten. Spola dem genom durkslag så att stärkelsen försvinner. Torka potatisen lätt i en handduk.
Häll oljan i woken. Hetta upp till ca 180°. Mät temperaturen med en hushållstermometer. Lägg i potatisen, lite i taget, med hjälp av en hålslev. Fritera under lätt omrörning tills potatisen är gyllengul och knaprig. Låt den rinna av på hushållspapper. Salta lite lätt.


Små tändstick strimlor blev det och väldigt gott.. Fick använda min wokpanna och det blev jätte bra. Serverade med gorgonzolasås och en god köttbit.
 
A

Tonfisklåda..

Tonfisk började jag äta bara för några år sedan.. Bulgur, tonfisk och lite turkisk yoghurt är ju jätte gott.. =) När jag ramlade över det här receptet så tänkte jag att det var nåt jag bara måste prova..

Tonfisklåda

4 portioner


2 gula lökar
1 msk smör
2 burkar tonfisk i olja
2 dl grädde
3-4 msk tomatpuré
salt och peppar
400 gr spagetti
valfri riven ost
(bacon)


Koka spagettin, bryt den i bitar innan du lägger den i kastrullen.
Fräs löken i smör. Tillsätt övriga ingridienser. Koka såsen i 5 min. Blanda spagettin och såsen och lägg i en eldfast smord form. Häll lite riven ost på toppen. Gratinera 20-25 min i 175 gr. Om man vill och inte ha en vegetarian i huset kan man ha ett paket stekt bacon i såsen. Så var det i orginalreceptet.

Åh va gott detta var.. =) Lite fett dock då jag tillsatte bacon och tillsammans med grädde.. Ja ni förstår ju, men absolut en rätt som ska göras igen.. =)

A

Nasi Goreng

När jag hör ordet Nasi Goreng tänker jag på den man fick i skolan och jag var en av de få? som faktiskt tyckte att den var god.. Dock har jag inte gått i skolan på snart 10 år så jag kommer inte rikigt ihåg hur den såg ut.. Men man kan ju alltid prova att göra en egen..

Nasi Goreng

4 pers


10 st frysta broccolibuketter
2-3 kycklingfiléer, i bitar
1 gul lök, hackad
1 morot, riven
3 dl okokt ris
1 msk curry
2 msk sweet chili
4 ägg
salt och grovmalen svartpeppar
smör till stekning


Koka riset enligt beskrivningen på förpackningen. Bryn kycklingen i smör tills den fått fin färg. Tillsätt broccoli, lök och morot i pannan. Tillsätt riset och curryn efter en liten stund. Låt det fräsa till dess att det är klart och smaksätt med salt, peppar och sweet chili.
Stek äggen.
Servera nasi gorengen med äggen.

Jag knäckte äggen i röran och blandade runt istället för att servera ägg till. Jag rev även löken då jag inte är så förtjust i just lök.. Dock går löken som smaksättare bra så då fick det bli riven..
Maten var jätte god, men det smakade och såg inte ut som den man fick i skolan.. Nån som har ett recept på liknande??


A
 

Rulltårta med daimfyllning.

Rulltårta med daim i måste man ju prova.. =)

Rulltårta med Daimfyllning



3 stora ägg
2 1/2 dl Dansukker Råsocker Flor
2 dl vetemjöl
1 msk kakao
2 tsk bakpulver
Rörsocker Strö till den färdiga kakan


Fyllning
100 g (1 påse) Daimkulor
200 g Philadelphia cheese naturell, gärna light
1 dl Dansukker Råsocker Flor
1 tsk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade




Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Häll ut smeten på en långpanna med smort och mjölat bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 225° i cirka 5 minuter. Strö rörsocker över kakan innan den stjälps upp på ett bakplåtspapper. Dra av papperet från kakan.
Krossa daimkulorna lätt. Blanda samman samtliga ingredienser till fyllningen. Bred fyllningen över kakan och rulla samman.

Att göra tårtan var inga problem, men att sen rulla ihop den är jag hopplös på.. Tror aldrig jag fått en bra rullning på en rulltårta.. Ja ni ser ju själva.. =) Men det funkade ju att äta och det var massa mumsigt.. =)

A

Ice Cream cake med kolasås..

Bara namnet på receptet säger ju en hel del.. =)

Ice cream cake med kolasås

ca 10 bitar


2 liter vaniljglass
1 påse (175 g) honungsrostade jordnötter
180 g Kit Kat
200 Marabou mjölkchoklad, hackad

Kolasås:
45 g muscovadosocker
2 msk strösocker
150 g ljus sirap
30 g smör
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker


Ta fram glassen och låt den bli lite mjuk i 10-15 minuter.
Täck en springform med plastfolie, även så det blir överhäng över kanterna.
Lägg Kit Katen i en plastpåse och slå sönder det med en köttklubba eller kavel.
Lägg glassen i en assistens och vispa ner Kit Kat, jordnötter och choklad. Spara dock lite av varje till garneringen. Häll glassmeten i springformen och täck den med folien. Ställ tillbaka i frysen. Ta fram den 5 minuter innan servering.


Kolasås: Lägg socker, sirap och smör i en kastrull och låt småkoka ihop i ca 5 minuter.
Häll i grädden och vaniljsockret och låt småputtra ytterligare ca 5 minuter.


Vänd upp glassen på ett serveringsfat och ta bort plasten. Garnera tårtan med resten av Kit Katen, chokladen och jordnötterna.
Servera glassen med den varma kolasåsen

Kan meddela att detta var en av de godaste "tårtorna" jag ätit på länge.. Glass och godis í en underbar kombination.. Glömde dock spara lite av det som var i för att ha på tårtan, men det gick lika bra ändå.. =)
Glömde även bort att ta kort på mästerverket när det var klart och naturligtvis blev det inget över när alla hade tagit en bit.. =)

A