06 december 2010

Piroger..

När man gick i skolan så var ju piroger den där maten som man röstade fram på elevrådet att man skulle få.. Gott och en strykande åtgång på skolan så man var ju tvungen att vara snabb. Och så fick man ju bara två..

Piroger med två fyllningar


Piroger är den perfekta picknickmaten – mättande, goda och lättätna. De är lite pilliga att göra, men väl värda besväret.
Perfekta att ha på lut i frysen.

 Blir 32 piroger  Tar 1,5 timmar   Medelsvårt

Du behöver:
DEG:
25 g jäst
5 dl mjölk, 37 grader
0,5 dl matolja
1,5 tsk salt
1 ägg
Cirka 14 dl vetemjöl
1 ägg, vispat, till pensling
Eventuellt lite sesam- eller vallmofrö


TONFISKFYLLNING (till 16 piroger):
1 burk tonfisk i olja
2 hårdkokta ägg, hackade
0,5 dl purjolök, finstrimlad
2 msk crème fraiche
1 krm curry
Salt och peppar

FETAOSTFYLLNING (till 16 piroger):
200 g fetaost, krämig
2 msk crème fraiche
5 soltorkade tomater, strimlade
Några blad färsk basilika, hackade

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Rör ut den med lite av den ljumma mjölken.
2. Tillsätt resten av mjölken, olja, salt, ägg och det mesta av mjölet. Knåda degen väl, gärna i matberedare.
3. Strö över lite mjöl och täck bunken med en ren handduk. Låt jäsa cirka 40 minuter.
4. Gör under tiden fyllningarna. Varje fyllning räcker till 16 piroger, men självklart kan du välja att göra dubbel sats av en fyllning i stället.
5. Tonfiskfyllning: häll av oljan från tonfisken och lägg den i en skål.
6. Blanda tonfisk, hackat ägg, purjolök, crème fraiche och curry. Smaka av med salt och peppar.
7. Fetaostfyllning: mosa fetaosten i en skål.
8. Blanda i crème fraiche, soltorkade tomater och basilika.
9. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar, och kavla ut varje del till en stor kvadrat, cirka 40x40 cm. Skär degen i 16 lika stora kvadrater, eller ta ut 16 rundlar, cirka 15 cm i diameter.
10. Fördela fyllningen på degbitarna. Pensla kanterna med uppvispat ägg (fungerar som ”klister”) och vik ihop degen över fyllningen. Tryck till kanterna väl med en gaffel.
11. Lägg pirogerna på bakplåtspapper och låt dem jäsa i cirka 20 minuter. Sätt under tiden ugnen
på 225 grader.
12. Pensla pirogerna med uppvispat ägg och strö eventuellt på lite sesam- eller vallmofrö. Grädda i 10–12 min, tills de har fin färg. Låt svalna på galler.

Tips! Du kan variera fyllningen efter vad som finns hemma. Köttfärsröra med majs eller ost och skinka blir till exempel gott.
Tonfisken kan bytas mot lite rökt lax, och fetaostfyllningen kan gärna få sällskap av lite smörfräst bladspenat.

Mina piroger blir inte så jätte fina i formen, dock finns det sådana formar man kan köpa om man vill ha dem lite mer perfekta.. =) Jag gjorde en fyllning på köttfärs, chilisås och majs till Daniel och en fyllning på tonfisk, ägg och creme fraiche till mig. Gott och mättande..

A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar